همایش کودکان کار در کردستان برگزار شد/
کودکی را از کودکان گرفتن قابل توجیه نیست
رییس دانشگاه پیام نور مرکز سنندج گفت: کودکی را از کودک گرفتن در سطح جامعه، به هر دلیلی قابل توجیه نبوده؛ چراکه این امر آسیبهای اجتماعی را افزایش و میزان کارآمدی جوانان و تربیت افراد زبده و متخصص را در آینده دچار اختلال میکند.
منطقه کردستان، هادی یوسفی ظهر امروز 24 مهرماه در همایش کودکان کار و خیابان که به همت کانون فرهنگی و اجتماعی زنان دانشگاه پبامنور مرکز سنندج برگزار شد، اظهار کرد: وجود کودکان کار در خیابانها و سایر اماکن صحنهای بسیار نابهنجار و دلخراش است که در اکثر کشورهای دنیا وجود دارد.
وی افزود: در حال حاضر تمامی کشورهای دنیا با مسئله کودکان کار دست به گریبان هستند؛ به طوری که در آمریکا قریب به 500 هزار کودک کار وجود دارد.
رییس دانشگاه پیامنور مرکز سنندج بیان کرد: کودکی به معنی شادی، نشاط و تلاش برای درک ناشناختههای پیرامون و تجربههای جدید است که کار در خیابان این حق را از بسیاری از کودکان سلب کرده است.
سلامت خانواده، بحران کودکان کار و خیابان را کاهش میدهد
یکی از اساتید دانشگاهی مرکز پیامنور نیز در ادامه این همایش سلامت خانواده را مهمترین عنصر در کاهش بحران کودکان کار و خیابان دانست و گفت: بحث خانواده و خشونت موجود در آن مهمترین بعد زندگی کودکان است که بیش از هر چیز دیگر آنها را با معضلات و آسیبهای جامعه درگیر میکند.
آمنه قربانینیا با بیان اینکه 38 نیاز که حق کودکان برای داشتن زندگی متوسط است وجود دارد، اظهار کرد: حق زندگی با والدین، داشتن اسمی مناسب، آزادی بیان، بهرهگیری از خدمات بهداشتی، آموزش و پرورش رایگان، حمایت در برابر انجام کار مخرب، امنیت و دوری از سلاح و درگیری و تفریح از مهمترین عناصر برای رفاه نسبی کودکان است.
وی عنوان کرد: عدم وجود رفاه حداقل و تأمین آن از سوی خانواده، کودکان را به سوی کودک آزاریهای حاکم بر جوامع، افزایش آسیب و معضلات جامعه و مشکلات روحی و روانی سوق میدهد.
کارشناس ارشد روانشناسی بیان کرد: اعمال تربیتی نامناسب موجب افزایش آسیب و خشونت در بین کودکان در سنین نوجوانی و جوانی میشود که بیشتر آنها ریشه در بحران خانوادگی دارد که نیاز به درنگ و بررسی بیشتر دارد؛ چراکه پایهگذارترین دوره رشد سن کودکی است.
قربانینیا با بیان اینکه بررسی کارشناسی بحران و آسیبهای خانوادگی عمری به کوتاهی سه دهه دارد، بیان کرد: سن کودکی یعنی سن تکرار و نتیجهگیری، چراکه کودکان آنچه را در حق آنها روا شده و دیدهاند تکرار میکنند و در روحیه آنها تاثیر میگذارد.
وی خاطرنشان کرد: افزایش انحرافات اجتماعی، بزهکاریهای جامعه و ورود به گروههای قاچاق در نتیجه کمبود امکانات تحصیلی است و قطعا محدودیتهای اقتصادی سرچشمه میگیرد.
وی در پایان یادآور شد: کار کودکان در معادن، کارگاههای تولیدی و خیابانها پیامدهای منفی بر پیکره اقتصادی، علمی و سیاسی جوامع دارد.
به گزارش ایسنا، در این همایش سه مقاله با عناوین مختلف و با مضامین مربوط به کودکان کار و خیابان و مسائل و مشکلات جوامع از سوی سه تن از دانشجویان رشتههای علوم اجتماعی و روان شناسی دانشگاه پیام نور مرکز سنندج ارائه داده شد.
در پایان مراسم نیز حاضران از نمایش 200 قطعه عکس از کودکان کار و آثار نقاشی کودکان سه مهد کودک سنندج که در سالن دانشگاه پیام نور مرکز سنندج برپا شده بود دیدن کردند.
چکیده مقالههای ارائه شده در این همایش به شرح زیر است:
نبود غذا و امکانات در جهان هر ثانیه جان یک کودک را میگیرد
ریشه حل مسئله کودکان کار را باید در ساختارهای اجتماعی موجود جست
نبود غذا و امکانات هر ثانیه جان یک کودک معصوم و بی گناه را در گوشهای از جهان میگیرد
در حال حاضر بیش از 500 میلیون کودک در دنیا از خدمات بهداشتی محروماند و آمار کودکان کار در دنیا به 700 میلیون نفر میرسد که سن آنها بین 5 الی 13 سال است.
سالانه تعداد زیادی از کودکان به علت جنگ، خصومتهای نژادی، بیکاری، فقر با آوارگی و بی خانمانی مواجه میشوند و در اردوگاههای پناهندگی زندگی مرگبار خود را به سر میبرند.
عدهای از کودکان کار که خانه و خانواده ندارند به دلیل فقر بیشترین وقت خود را در خیابانها به سر برده و کارتون خواب هستند و عدهای دیگر نیز به تنهایی یا به همراه خانواده در زمینه تکدیگری مورد سوءاستفاده قرار میگیرند.
دستهای دیگر از کودکان کار به دلیل فقر و در راستای امرار معاش به تنهایی یا به همراه اعضای خانواده خود در کارگاه و معادن وقت زیادی را صرف انجام کارهای طاقتفرسا میکنند.
باید گفت، که کودکی از دوران پراهمیت زندگی هر انسانی و بیشک زیربنای سایر مراحل بعدی زندگی است.
کودکان به دلیل شرایط سنی و روحی بیشترین میزان ضربهپذیری را در برابر انواع معضلات اجتماعی دارند که یکی از صدها برآیند آن کودکان کار و خیابان است.
کودکانی که مشغول به کار هستند در خلال جست و جو برای نان، سرپناه، امنیت و محبت در دام بزهکاران و شیادان و گروههای قاچاق مواد گرفتار میشوند که این خود زمینهساز بالا رفتن آسیب دیدگی آنها و همچنین معضلات اجتماعی خواهد شد.
اگرچه ریشه حل مسایل مربوط به کودکان کار را باید در ساختارهای اجتماعی و اقتصادی کنونی جست اما بیتوجهی کنونی و غفلت نسبت به آن میزان معضلات اجتماعی را در آینده افزایش خواهد داد لذا سکوت نسبت به آن جایز نیست.
به گزارش ایسنا کانون فرهنگی و اجتماعی زنان دانشگاه پبام نور مرکز سنندج روز دوشنبه 24 مهر همایشی را تحت عنوان کودکان کار و خیابان برگزار کرد.